J. S. Bach: Magnificat c. műve a Musica Sacra Kórus előadásában

2014 november 30-án, egy alkalommal Advent első vasárnapján adta elő a Musica Sacra Kórus Bach: Magnificat című remekművét a jezsuita rend Mária utcai templomában (1085 Budapest, Mária u. 25.).

Régi vágyunk volt, hogy a Musica Sacra Kórus úgy kezdhesse az adventet, hogy a templomi közösséget bevonva a karácsony várás misztériumába, közösen éljék át a szent zenén keresztül a Biblia üzenetét. Ezzel szeretnénk megszólítani a mindennapok emberét, főleg a fiatalokat, akik igen nagy számban járnak templomunkba.

J. S. Bach művészete a mai napig rengeteg titkot hordoz magában. Műveiben – így a Magnificat-ban is – annyi jelképes hangszerelési és komponálási titok rejlik, amit a mai napig sokan kutatnak, és keresik az összefüggéseket a bibliával, a korálokkal, valamint a Bach korában igen nagy jelentőséggel bíró számmisztikával. Bach nemcsak egy egészen különleges zeneszerző volt, hanem a matematikában is bámulatos képességekkel bírt, valamint a bibliaismerete is egészen rendkívüli volt. Ezt mind-mind hallani, érezni lehet a műveiben, s ha az ember egy kicsit jobban belemélyed ezeknek a műveknek a tanulmányozásába, akkor szinte el sem hiszi, hogy a Mester micsoda fantasztikus dolgokat mutat meg a hallgatóságnak a zenéjén keresztül. Nagyon fontos, hogy az embereknek, akik “csak” a szép zenét hallják Bach alkotásaiban, megvilágítsunk olyan belső részleteket, amik egy egészen más világba emelik fel a hallgatóság lelkét!

A hangverseny előtt ismertettük a bemutatásra szánt művet, különösen utalva a bachi megformálásokra, hangszerelésekre, illetve zenei megoldásokra, amelyekkel a nagy Mester teleszőtte műveit, mintegy magyarázva az evangéliumot. Az ismertetés célja az volt, hogy a hallgatóság minél teljesebben átélje, megértse a mű mondanivalóját, ezt elősegítendően pedig képekkel illusztrált szinkron szövegkivetítést alkalmaztunk, hogy minden jelenlévő folyamatosan követhesse az eseményt. A moderátor az est karmestere, Rónaszéki Tamás volt, aki 25 éve a templom kórusának karnagya, hegedűművész – tanár.

Énekes szólistáink:

  • Vámosi Katalin – szoprán
  • Bakos Kornélia – alt
  • Megyesi Zoltán – tenor és
  • Bretz Gábor – basszus.

Mindannyian kiváló fiatal énekesek, akik már többször voltak szólistái együtteseinknek, és boldogan énekelnek ezzel a kórussal, illetve zenekarral. Vámosi Katalin gyönyörű hangú, különleges tehetségű fiatal énekművész jövőre diplomázik a Zeneakadémián, jelenleg Németországban tanul. Bakos Kornélia az oratóriumok és különösen a barokk zene avatott előadója az Operaház szólistája, és igen sokat lép fel Olaszországban. Megyesi Zoltán fiatal tenorista szintén az Operaházban énekel, de az oratóriumok előadásában is rendkívül kimagasló színvonalat képvisel. Bretz Gábor, kiváló fiatal basszistánk már messze túllépte országunk határait hírnevével és csodálatos hangjával. Boldogok és büszkék vagyunk arra, hogy együtteseinkkel többször fellépett már.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar Magyarország vezető zenekarai közé sorolható. A világszerte ismert társaság 1982-ben vált híressé, miután a Belgrádi Ifjúsági Kamarazenekari Versenyen II. helyezést értek el. 2001-ben megkapta a legrangosabb magyar komolyzenei elismerést, a Bartók-Pásztori díjat, majd később a Magyar Tudományos Akadémia Klubjának művészeti díját. 2008-ban a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Artisjus díjat is kapott, azóta Japántól Amerikáig viszik a magyar zene és a magyar zeneművészek jó hírét. Művészeti vezetőjük Botvay Károly, Kossuth Díjas csellóművész, koncertmesterük, Pilz János, hegedűművész, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője, a Keller Vonósnégyes egykori szekund hegedűse.

Minden alkalommal nagy megtiszteltetés a Musica Sacra Kórusnak, hogy egy ilyen kiváló zenekarral muzsikálhat együtt!

Templomi kórus révén igen szűkösek a forrásaink annak ellenére, hogy a fenntartó Jézus Társasága Alapítvány erejéhez mérten támogatja tevékenységünket. 2014-ben ennek a kiváló műnek a megszólaltatására elegendő hazai forrást sajnálatos módon nem kaptunk, és a tervezett koncert költségvetése erőnket meghaladta.

Ezúton is kérjük és köszönjük támogatásukat! Adományaikat a 11100104-18064333-10000001 bankszámlaszámon fogadjuk Musica Sacra Kórus megjelölésével.

Frissítve: 2021. július 23.