Orgonafelújítás indul a Mária utcában (2017)

Segítsen ön is, hogy a jézus szíve jezsuita templom orgonája megújulhasson, és Isten nagyobb dicsőségére szóljon!

„A hangszer sajnos nincs méltó állapotban, egy esetleges felújításkor minden eleméhez hozzá kell nyúlni” – szól a lesújtó szakértői vélemény a Mária utcai jezsuita templom orgonájáról, melyet 1894 óta nem kevesebb, mint hét alkalommal építettek át. Az egyre kevésbé alapos és igényes átalakítások miatt mára mindennapos, hogy a billentyűk beragadnak, a sípok elnémulnak, s az orgona hangzása már csak nyomokban idézi egykori dicsőséges fényét. Valamit kezdenünk kell vele, mert így méltatlan a műemlék templom pezsgő lelkiségi és kulturális életéhez.

Szeretnénk a Wegenstein-műhely egyik egykori mesterműveként emlegetett orgonánkat úgy megújítani, hogy legyen alkalmas bensőséges hangulatú szertartások halk kísérésére, és hogy a legjobb orgonákhoz szokott művészek is szívesen fogadják el meghívásunkat. A páratlan iparművészeti értéket képviselő míves orgonaszekrényt szeretnénk restaurálni, a rózsaablakot eltakaró utólagos sípművet viszont elbontanánk, és helyette az orgona fénykorát idéző stílusban bővítenénk a hangszert. 

Fotó: Emmer László

A felújítás során nemcsak az elavult alkatrészeket kívánjuk újra cserélni: építettnénk egy második, a szentély előterében elhelyezett játszóasztalt is.Szeretnénk ugyanis lehetővé tenni, hogy az orgonisták ne csak a távoli karzat homályos sarkában megbújvaszólaltathassák meg a hangszert, s hogy a templomunk közössége és a koncertjeink közönsége közelről tapasztalhassa meg, hogyan születik meg az orgonamuzsika a játékos sok száz billentyűt, pedált, regiszterkapcsolót virtuózan bejáró kezei és lábai nyomán.

Arra kérjük Barátainkat, a következő lehetőségek közül akár többel is élve, lehetőségeik szerint járuljanak hozzá a grandiózus vállalkozás elindításához.

Támogatási lehetőségek 

Banki átutalás vagy a mellékelt csekk segítségével:

Számlatulajdonos neve: Jézus Társasága Alapítvány, JTA Jézus Szíve Templom

Kedvezményezett számlaszáma: 11100104-18064333-19000008

A megjegyzés rovatban a csekken és utalásnál egyaránt kérjük feltüntetni: „Orgonafelújítás”.

Orgonapersely:

Ha inkább készpénzzel támogatná az orgonafelújítást, a Jézus Szíve Jezsuita Templomban megteheti: a formájával is az orgonát idéző adománygyűjtő persely a koncertek alkalmával a bejáratnál, azok között pedig a templomtérben áll.

Online az adjukossze.hu oldalon:

A rendszeres támogatóink által már jól ismert közösségi adománygyűjtő oldalon bankkártyával, pillanatok alatt, költségmentesen és akár anonim módon lehet tetszőleges összeget juttatni az orgonaprojekt javára.

https://adjukossze.hu/kampany/mentsuk-meg-egyutt-a-jezsuitak-orgonajat-1205

Hagyatékozás:

Az orgonaprojekt elindítását lehetővé tévő alaptőke egy olyan ingatlan értékesítéséből származik, amelyet a magyar jezsuita rendtartományra hagyott néhai tulajdonosa. Ha módjában áll kifejezetten a Jézus Szíve Jezsuita Templom céljaira, illetve az orgona javára rendelkeznie, és hozzájárul, nevét megörökítjük az orgonán elhelyezendő plaketten.

Örökbe fogadna otthonában egy orgonasípot?

Szeretnénk az orgonafelújítás minden támogatóját megajándékozni köszönetképpen az orgona egy darabjával. Az adományok mértékétől függően ajánlunk fel kisebb vagy nagyobb sípokat – nagyjából egy centiméternyit minden ezer forint után. Mivel a sípokhoz csak a hangszer szétszerelését követően, leghamarabb jövő nyáron férünk hozzá, támogatóinkat meghívjuk a 2018. február 10-én rendezendő orgonabálra, ahol örökbefogadói oklevelet nyújtunk át számukra. Kérjük, az adományozás során adja meg telefonszámát és/vagy e-mailes elérhetőségét, hogy elkészíthessük oklevelét, és elküldhessük a meghívót!

Fotó: Emmer László

 

Nem csak az orgona szorul felújításra

A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonaprojektjéhez kapcsolódva egy sor egyéb fejlesztést is szükségesnek látunk, és célul tűztünk ki.

Mikor kezdjünk porral és felfordulással járó építkezésekbe, ha nem azelőtt, hogy a templom leendő új koronaékszere a helyére kerülne? Az oldalhajók 2015–16-os kifestését követően, a főhajó és a karzat – szakaszosan komoly állványozással járó – tisztasági festését a régi orgona bontása és a megújult hangszer visszaépítése közé szeretnénk időzíteni. A XX. század második fele óta lényegében érintetlen, leromlott tetőhéjazat cseréjét pedig még a festést megelőzően, az orgonaprojekthez kapcsolódva kell meglépni.

Az orgona hosszú távú és stabil működése érdekében a főhajó hőszigetelésének érdemi javítását is szükségesnek látjuk. A karzat és a hozzá kapcsolódó toronyszobák nyílászáróinak hő- és hangszigetelése mellett a főhomlokzat nyílászáróinak (bejárati kapuk és a rózsaablak) utólagos szigetelése, illetve a főhajó oldalsó ablakainak cseréje is szükséges – mindez a templom fűtési viszonyaira is jótékony hatással lesz.

Végül, de nem utolsósorban a megújuló templombelsőhöz és orgonához méltó, stílushű környezetet szeretnénk kialakítani a karzaton a padlózat és a kórusdobogó átépítésével, a kórust és az orgonistákat kiszolgáló közösségi terek célszerű berendezésével és professzionális koncertkellékek beszerzésével.

Ezek a fejlesztések az orgona megújításával együtt valóban alkalmassá tennék a templomot, hogy fontos helye és szerepe legyen a budapesti egyház- és komolyzenei palettán. Bízunk benne, hogy az orgonaprojekt révén a Palotanegyed polgárai és a turisták is felfedezik a Jézus Szíve Jezsuita Templom nagyszerű akusztikáját. Álmunk, hogy néhány éven belül – számos európai nagyváros jeles templomához hasonlóan – minden délben negyedórás orgonakoncertre invitálhassuk a a Jézus Szíve Jezsuita Templom mellett elsétálókat.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonafelújítási projektjének további részleteiről a templom honlapján, a jezusszive.jezsuita.hu/orgonafelujitas oldalon olvashatnak barátaink.

 

Frissítve: 2021. július 23.