Növekedjenek Libanon cédrusai (2020)

Aktuális: 2020. augusztus 31. és október 31. között 1.162.000 Ft gyűlt össze. Hálatelt szívvel gondolunk minden adományozónkra, Isten fizesse meg nagylelkűségüket!

„A téglaépületek leomlottak, majd kockakövekből építjük fel újra. A vadfügefákat kivágták, majd cédrusfákat ültetünk helyükbe.” (Iz 9,9)

2020. augusztus 4-én a bejrúti kikötőnegyedet kettős robbanás sújtotta. A hazánktól mintegy 2000 kilométerre fekvő Libanonban 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel, aminek következtében több mint kétszáz ember meghalt, ötezren megsérültek, sokakat eltűntnek nyilvánítottak, és közel 300 ezer ember elveszítette otthonát. A katasztrófa a városban tevékenykedő jezsuitákat is érintette: személyi sérülés a körükben nem történt, de a rend számos épülete megrongálódott.

A magyar rendtartomány a maga forrásaiból is küldött gyorssegélyt Libanonba, és mostani ,„Növekedjenek Libanon cédrusai!” kezdeményezésünkkel arra hívjuk barátainkat, hogy aki teheti, csatlakozzon a kilátástalan helyzetbe került embereken segítő világméretű összefogáshoz.

A helyi rendtartomány ilyen körülmények között is igyekszik segíteni a bajba jutottakat, köztük azokat, akik elveszítették munkájukat, hozzátartozójukat, s így megélhetési válságba kerültek. A segítségnyújtás összköltsége mintegy 260 ezer dollárra rúg, a rendtartomány bejrúti munkatársai többek között az alábbi területeken támogatják a rászorulókat:

  1. Élelmiszersegélyek biztosítása: naponta 500 fő számára nyújtanak azonnali élelmiszersegélyt, élelmiszerkosarakat állítanak össze, melyek több hónapra fedezik a rászoruló családok igényeit.
  2. Lakhatás támogatása: a megrongálódott lakóházak újjáépítéséhez és helyreállításához nyújtott segítség, valamint a hiányzó háztartási cikkek pótlásának támogatása (pl. tűzhely, hűtő, matracok).
  3. Mentális egészség megőrzése és pszichoszociális támogatás: szociális munkások több csoportja mentális és lelki segítségnyújtást végez a mindennapi élet nehézségeivel való megküzdésben, a katasztrófa következtében átélt traumák, veszteségek feldolgozásában.

Amennyiben jó szívvel támogatja a libanoni jezsuiták munkáját, köszönettel fogadjuk adományát a Jézus Társasága Alapítvány számlaszámára október 30-ig. A beérkező összeget a közel-keleti provincia bejrúti központjának juttatjuk el.

JTA Gyorsgyűjtések számla: 11100104-18064333-13000000 (CIB Bank)
Közlemény: Bejrúti robbanás, 2020

Kérjük, a megjegyzés rovatba írja be e-mail címét, hogy támogatásáért köszönetet mondhassunk, illetve tájékoztathassuk az adománygyűjtés fejleményeiről. Hálásan köszönjük nagylelkűségét!

P. Vízi Elemér SJ P. András Attila SJ Jacsó Annamária
tartományfőnök rendi forrásfejlesztési vezető forrásfejlesztő

Ima a bejrúti katasztrófa áldozataiért

Hisszük, hogy a hűséges és kitartó ima vigaszt, reményt és enyhülést enyhülést hozhat ezekben a nehéz időkben. Az augusztus 4-ei robbanás után a libanoni keresztények imát kértek hívőtársaiktól szerte a világon. Imádkozzunk közösen adománygyűjtő kampányunk végéig naponta egy Miatyánkot. Amennyiben lehetősége van, kapcsoljon imádságához további egyéni felajánlásokat is: például szentségimádás, szentírásolvasás, rászorulók segítése, böjt.

Kérjük, imádkozzon Ön is Bejrútért, a sebesültekért, a családjukért, azokért, akiknek otthona megsemmisült, a szociális és segélymunkásokért, valamint az egész országért, mivel ez a katasztrófa Libanon történelmének egyik legnehezebb és legkilátástalanabb időszakában következett be.

Frissítve: 2021. július 23.