Nepál a földrengés után (2015)

Aktuális: 2015. augusztus 31-éig a magyar rendtartomány szervezésében 1.213.900 forint gyűlt össze adományokból. Az adományokat az alább olvasható módokon a rászorultak nevében továbbra is köszönettel fogadjuk, és alkalmi elszámolások alapján továbbítjuk.

P. Vízi Elemér SJ 2014-ben Nepálban, Katmanduban töltött 2 hónapot a rendi képzés utolsó szakaszának, a harmadik próbaidőnek (Terciának) a keretében, épp egy évvel a földrengést megelőzően. A helyi jezsuita közösséggel lakott. Rajtuk és munkáikon keresztül ismerte meg a nepáliakat, a tiplingi missziójukat. A katasztrófa kapcsán ismét felvette velük a kapcsolatot, hogy megtudhassuk, innen Magyarországról hogyan segíthetünk a helyieken. Mindezek alapján az alábbiakat fogalmazta meg:

A nepáliak csodálatos emberek. A közösség, az összetartozás, az egymás iránti tisztelet és elfogadás értékei, az alapvető emberség nagyon szeretetreméltóvá teszi őket. Most nagy veszteséget élnek meg. A tőlük telhető módon segítik egymást, de nagyon sok külső segítségre van szükségük. Az április 25-én bekövetkezett (Richter-skála szerinti) 7,8-as földrengés 8 millió embert érintett. Több mint 7 500 a halottak száma, 14 500 fölött van a sérültek száma, rengeteg ház megsérült, összeomlott, főleg a hegyi falvakban, több kulturális örökségük megsemmisült. A mentési akciók két héttel a földrengés után is tartanak, azóta is folyamatos utórengések vannak, további áldozatokkal és veszteségekkel. A távoli, hegyi falvakba nagyon nehezen jutnak el a segélyek a megfelelő ill. megrongálódott infrastruktúra miatt.

A nepáli jezsuiták is részt vesznek a mentési munkálatokban, őket szeretnénk segíteni, hogy elérhessék a rászorulókat. Elsősorban közvetlen segítséget nyújtanak, sátrak, ponyvák eljuttatásával, egészségügyi ellátással, továbbá segítenek a víz- és élelmiszerellátásban. Azt mondták, hogy az őszi terménybetakarításig szükséges lesz az élelmiszerellátás biztosítása. Főleg Kavre, Lalitpur, Nuakot körzeteinek félreeső falvaiban, Okhaldunga-ban, Baniatar-ban segítenek az iskolájuk alkalmazottaival, valamint a főiskolájuk diákjaival és a katolikus szervezetekkel karöltve. Tiplingben van egy missziójuk (közel a Kínai határhoz, 1890 m, a Himalaya hegységben), ahol mind az 500 körüli ház teljesen vagy részben összeomlott, a jezsuiták rezidenciája is. A helyben szolgáló két jezsuita segíti a helyiek ellátását.

Mivel június közepén kezdődik a monszun, szükséges mielőbb megfelelő lakhatási körülményeket biztosítani a földrengés sújtotta falvakban. Aki szeretne segíteni a mentési munkálatokban, a következő számlaszára küldheti adományát, amit egyben és biztonságos csatornán juttatunk el a helyi jezsuitákhoz:

Jézus Társasága Alapítvány

11100104-18064333-13000000

Közlemény: NEPÁL

Folyamatos beszámolók a helyi munkálatokról a nepáli jezsuiták, erre a célra létrehozott facebook oldalán. https://www.facebook.com/sjrelief4nep

NepalJesuits2 NepalJesuits3 NepalJesuits1

Alapítványunkon keresztül külföldről is küldhetik segítségüket a nepáli áldozatok megsegítésére. Ehhez más-más országokból különböző utalási megbízás lehetőségek biztosítottak.

Minden esetben tüntessék fel közleményként, hogy NEPÁL

Külföldről a magyar alapítványi bankszámlaszámra:
Jézus Társasága Alapítvány számlaszámára
IBAN szám: HU67 1110 0104 1806 4333 1300 0000
Swift code: CIBH HUHB

Németországban:
Giselawerk Ungarn, Ligabank München Kto., 2298511 (BLZ 750 903 00) a következő címre: „Deutsche Provinz der Jesuiten w/Giselawerk”

Az Amerikai Egyesült Államokban:
csekken az alábbi címre
Saint Jutta Foundation, Jesuit International Missions
2050 N. Clark St., Chicago, IL 60614

Kanadában:
az alábbi címre kiállított csekken
Saint Jutta Foundation (Canada)
c/o 432 Sheppard Ave. East, Toronto, Ont, M2N 3B7 Canada

(fotók forrása: SJ Relief 4 Nepal)

NepalJesuits4

További hírek

2015. augusztus 24.
a Barátainknak jezsuita hírlevél újságban megjelent beszámoló:

Nepálban a katasztrófa idején

2014 őszén három hónapot töltöttem önkéntesként a jezsuiták nepáli iskolájában. Sajgó Szabolcs atya irányított ebbe a szegény ázsiai országba, mikor arról beszélgettünk, hogy olyan helyen szeretnék szolgálatot végezni, amely távol van és különbözik eddig megszokott környezetemtől. A szoftverfejlesztés világából kilépve, útkeresésem részeként döntöttem Nepál mellett. A godavari iskolában végzett szolgálatom, az ott élők derűs élete, a jezsuiták missziói és sok-sok új nepáli barátom segített abban, hogy hazatérve az úti élmények mellett sokakkal megoszthattam spirituális tapasztalataimat is. Hamar egyértelmű lett, hogy valamikor visszatérek ebbe a szegény, ám sok szempontból csodálatos országba. Az alkalom hamar előállt, mikor nepáli jezsuita barátom, Tek-Raj megírta pappá szentelésének időpontját. Fél év sem telt el, és ismét Nepálban voltam. A szentelésre Tek szülőfalujában (Okhaldunga-Tarkerbari) került sor. Nepál püspöke a kis hindu település iskolájának udvarán, egy sátor alatt végezte a szentelés szertatását. Az itt lakók számára eddig teljesen ismeretlen katolikus ünnep mindenkit odavonzott a környékről. A szentelés vége után alig telt el tíz perc, mikor irtózatos erejű földrengés rázta meg a vidéket. A természeti katasztrófa sokkoló híre hamar bejárta a világot, arról azonban nem szóltak a hírek, hogy egy kis nepáli falu megmenekült. Bár sok ház összedőlt, senki sem sérült meg, hiszen mindenki az iskolaudvaron tartózkodott. Az itt élők számára mindennél világosabb, hogy a keresztények Istene mentette meg őket. Azóta is erről beszélnek. A felemelő ünnepre és a keresztény vendégek látogatására örökké emlékezni fognak Tarkerbariban.

nepal_csoport

(fotó: Szabó Gergő)

Én pedig, amikor csak tehetem, elmondom, hogy az isteni gondviselés időnként nagyon is egyértelműen nyilvánul meg.

Önkéntes szolgálatom volt a kezdete annak az útnak, melynek során újra és újra lehetőségem van tanúságot tenni a gondviselő Istenről és az élet értékeiről.

Szabó Gergő
önkéntes
Budakeszi

Frissítve: 2021. július 23.