Musica Sacra kórus – Mozart Requiem

A Jézus Társasága Alapítvány szervezésében a MUSICA SACRA Kórus 2018. november 11-én a Pesti Jézus Szíve Templomban előadta Mozart Requiemjét, amely méltán a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legkiemelkedőbb darabja.

A KÓTA által „Hangversenykórus Cum Laude” címmel minősített énekkar 1970 óta énekel a jezsuita templom szolgálatában és élvezi az ottani közösség szeretetét. Számos rádió, CD és hangversenyfelvételük készült. Sok budapesti, vidéki és külföldi templomban is felléptek. Karnagya 1988 óta Rónaszéki Tamás, aki a Budapesti Vonósok prím hegedűse, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium tanára.

A Pesti Jézus Szíve Templomban eddig egyetlen egyszer, több mint tíz évvel ezelőtt hangzott el Mozart e remekműve. Mindenszentek havában sokfelé felhangzanak requiemek, de Mozart műve kiemelkedik ezek közül. Kórusunk a színvonalasan, kiváló művészek közreműködésével szólaltatta meg e darabot. A csaknem 50 tagú kórusnak nagy megtiszteltetést jelentett profi zenészekkel énekelni, hiszen így még kifinomultabb, még magasabb rendűvé vált az előadás, amely minden amatőr énekesnek különösen nagy örömet jelentett!

Az előadással több célunk is volt. Programunk széles körben való meghirdetésével szándékunkban állt mindazokat is igényes zenei élményben részesíteni, akik – különböző okok miatt – nem tudnak eljutni koncerttermekbe. Hallgatóink lelki ráhangolódásán túl – hisz ezzel a koncerttel a templomhoz tartozó urnatemetőben nyugvó halottakra, illetve elhunyt hozzátartozóinkra is emlékezünk -, hagyományt kívánunk teremteni programunkkal: évente szeretnénk megismételni előadásunkat az említett együttesek és művészek közreműködésével. Hagyományteremtő terveink első állomásának szántuk a 2018. évi Mozart: Requiem előadást, amelynek keletkezéséről és zenei mélységeiről rövid ismertetőt is tartunk a hallgatóság számára az előadás előtt.

Hálásan köszönjük nagylelkű támogatóinknak, köztük a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Józsefvárosi Önkormányzatnak, hogy hozzájárultak koncertünk megvalósításához.

Frissítve: 2021. július 23.