Musica Sacra – Jezsuita ünnepi egyházzene (2019)

Közel száz éves hagyomány, hogy a Jézus Szíve Jezsuita Templom pezsgő egyházzenei életét évente egy-egy nagyszabású koncerttel koronázza meg, melyet a templom MUSICA SACRA Kórusát is működtető Jézus Társasága Alapítvány szervez meg.

Az elmúlt évben a zenei csúcspontot 2019. szeptember 7-ére szerveztük meg, ugyanis ezen a napon négyes ünnepet ült a magyar jezsuita rendtartomány: 1909-ben, száztíz évvel ezelőtt ezen a napon vált önállóvá a provincia, melynek védőszentjei, a Kassai Vértanúk éppen négyszáz évvel ezelőtt adták életüket hitükért. Szeptember első szombatján, 11.00 órakor tartott ünnepi szentmise keretében tette le örökfogadalmát Bartók Tibor jezsuita, és ez alkalomból szenteltük meg a nyáron lezajlott templomfelújítás keretében elkészült új tetőt és szentély berendezést.

A négyes ünnep fényét különleges muzsikával tettük még emlékezetesebbé. A szertartás gerinceként Domenico Zipoli 17. századi jezsuita szerzetes-zeneszerző Szent Ignác-miséje szólalt meg, melyet (mivel Agnus Dei tétele elveszett) W. A. Mozart Koronázási miséjének zárótételével, illetve Laudate Dominum c. ünnepi kantátájával egészítettük ki. A szertartás elején és végén, illetve a szentmisét követően a Suscipe Domine… kezdetű Szent Ignác-himnusz két kortárs magyar feldolgozása szólaltak meg, vegyes kar, énekes szólisták és kamarazenekar előadásában.

A műveket a templommal gyümölcsöző kapcsolatot ápoló, hangszeres szólisták közreműködésével templomunk Musica Sacra kórusa adta elő, Rónaszéki Tamás vezényletével.

Az ünnepi szertartás keretében felcsendült előadás különlegességét az adta, hogy a viszonylag nagyszámú előadói apparátus a karzaton foglalhatott helyet, hiszen a templom felújítás alatt álló Wegenstein orgonája csak szeptember második felében költözött vissza az orgonaépítő műhelybéli munkálatok befejeződését követően eredeti pozíciójába. 

Hálásan köszönjük nagylelkű támogatónknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, hogy hozzájárult a négyes ünnepünk egyházzenei szolgálatának  megvalósításához.

Frissítve: 2021. július 23.