Händel Messiás c. oratóriumának bemutatása a Musica Sacra Kórus előadásában

A Pesti Jézus Szíve templom Musica Sacra Kórusa több mint 30 éve működik a Jézus Társasága Alapítvány fenntartásában. A Kórusok Országos Tanácsától hangverseny kórus cum laude minősítést kapó kórus 2011 őszén három alkalommal adta elő Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriumát a Budapesti Vonósok Kamarazenekar közreműködésével. A két vidéki és egy budapesti hangversenyen célunk volt, hogy a nagyszabású oratóriumot mind tartalmában, mind zenéjében közelebb hozzuk a hallgatósághoz. A rendezvények előkészítése során sikerült nemzetközi hírű (és akár külföldön is élő) szólistákat felkérni, ezért hangversenyek is időben közel álltak: egymás utáni két hétvégén kerültek megrendezésre.

A hangversenyek helyszínéül nem koncerttermeket, hanem templomokat választottunk: kiskőrösi és kecskeméti római katolikus nagytemplomok, pesti Jézus Szíve Templom. Ezzel is a tisztán szentírási szövegekből építkező darabnak a központi tartalmára és lényegére szerettük volna a figyelmet ráirányítani: ki a Messiás, mit jövendöltek róla a Próféták, mit énekelt a Zsoltáros és életéről, haláláról, feltámadásáról mint mondanak az újszövetségi szerzők?

A koncerteket vizuális élményekkel is gazdagítottuk, ezzel kívántunk a műről és a szerzőről ismereteket is átadni – olyan formában, amely az általános hangversenyeken nem megszokott és a kifejezetten az ifjúság bevonását, megszólítását célozza. Mindez azt jelenti, hogy a hangverseny közben projektoros kivetítéssel minden tétel eredeti (angol) nyelvű és magyar fordításának szövegét vetítettük ki, Händel életével, vagy a darabbal, szövegekkel kapcsolatos képekkel gazdagítva. Így a közönség még inkább követni tudja az oratóriumot, „jelen volt” a mű hallgatása során.

A projekt a Józsefvárosi Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatásával valósult meg 2011-ben.

Frissítve: 2021. július 23.