Haiyan tájfun, Fülöp-szigetek (2015)

Aktuális: 2015. augusztus 31-éig a magyar rendtartomány szervezésében 6.257.700 forint gyűlt össze adományokból. (Ebből a rendtartományi felajánlás körülbelül 3 millió forint.) Az adományokat az alább olvasható módokon a rászorultak nevében továbbra is köszönettel fogadjuk, és alkalmi elszámolások alapján közvetlenül továbbítjuk a Fülöp-szigeteki jezsuitákhoz, akik gondoskodnak a segítségek rászorultakhoz történő eljuttatásáról.

2013. december 2-áig (megközelítőleg) 3.015.000 forint gyűlt össze. A magyar jezsuita rendtartomány korábbi ígérete szerint megduplázta ezt az összeget, így decemberben (átszámítva) 6.034.600 forintot küldtünk a helyiek megsegítésére.

2013. november 14.:
A jezsuita tartományfőnök felhívása.

A Haiyan tájfun, amely a hétvége folyamán szélsőséges erősséggel sújtotta a Fülöp-szigetek térségét, különösen Leyte és Samar szigeteket, több mint 10 000 áldozatot követelt.

Csatlakozva Ferenc pápa felszólításához, a magyar jezsuiták és barátaik gyorsgyűjtést rendeznek a lakosság megsegítésére. Az adományok a Fülöp-szigeteki jezsuita szociális szolgálatokon keresztül lesznek szétosztva a leginkább sújtott területeken a tájfun károsultjainak megsegítésére.

P. Forrai Tamás Gergely SJ
tartományfőnök
HeadOfReliefOp
Adományaikat a következőképpen juttathatják el a rászorulóknak:
  • Paypal – közlemény rovatba a „Tájfun” megjelöléssel
    (a sárga Donate gombra kattintva küldhet online adományt azonnal)

  • Banki utalással a „JTA Barátaink” 11100104-18064333-12000007 számlaszámra utalhatnak – közlemény rovatba a „Tájfun” megjelöléssel
  • Sárga csekk a Párbeszéd Háza portáján (már nincs kihelyezve); a 06-1/327 4057-es telefonszámon kérhető.
  • További adományozási lehetőségekről a http://adomany.jezsuita.hu oldalon olvashat
Tajfun_062014
A Fülöp-szigeteki jezsuiták egyik beszámolójából
Emberek ezrei vesztették életüket, s megszámlálhatatlanul sokan otthonukat és értékeiket. Az év legrosszabb kimenetelű tájfunja egyben talán a Fülöp-szigeteket valaha ért legnagyobb természeti csapás is: becslések szerint 10 000 fölötti a halálos áldozatok száma.
A Fülöp-szigeteki Országos Katasztrófavédelmi Tanács (NDRRMC)  jelentése mintegy 2 900 000 érintett családról és 24 000 megrongálódott házról számolt be, a tájfun az infrastruktúra nagy részét is megsemmisítette. Visayas térség néhány részével még jelenleg sincs kommunikáció. Itt még most sincs áram- és vízellátás, így az élelmiszer, menedékhely és más alapvető szükségletek sem biztosíthatóak.
Ezért erősen sürgetem minden jezsuita közösségünket és intézményünket 1) források elkülönítésére a csapás sújtotta területek megsegítésére, 2) egyszerűbb ünnepi alkalmak megtartására – ide értve a karácsonyi ünneplést is – szolidaritást vállalva népünkkel, 3) és arra, hogy bátorítsák jótevőinket és barátainkat az imádságra ezen eseményekre reflektálva.
Erősítsük meg ezt a lelkületet odafordulva a szenvedő emberekhez, közösen és konkrétan fogadva ezeket az új és sürgető kihívásokat.
Imáitokba ajánlom minden erőfeszítésünket és minden szenvedő embert.
Antonio F. Moreno SJ
Fülöp-szigeteki tartományfőnök
november
Frissítve: 2021. július 23.