Gyökerek Tábor és Mozgalom

A „Gyökerek Tábor és Mozgalom” a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjai által 2003-ban életre hívott kezdeményezés, melynek keretében szociálisan rászoruló és a kulturálisan hátrányos helyzetű, határon túli magyar gyerekek táboroznak nyaranta az anyaországban. A gyermekek Szerbia, Románia, Ukrajna és Szlovákia magyarlakta területeiről érkeznek. Évente kb. 33-35 gyermek számára nyílik lehetőség a részvételre.

A „Gyökerek” program hátterét az a tapasztalat adja, amit a tábor szervezői 2002-ben Böjte Csaba atya dévai gyermekotthonában éltek meg; hogy szerető odafigyeléssel mennyi örömet lehet szerezni a nehéz sorsú gyermekeknek.

A program célja kettős. Egyrészt kiemelt hangsúlyt kap az anyaország és a magyarság történelmi-kulturális értékeinek tematikus megismertetése a táborozó gyermekekkel, amely során a szervező stáb élménycentrikus pedagógia módszerével dolgozik, és befogadó közösségként fordul a gyermekekhez. Másrészt a határon túli partnerszervezetetekkel történő együttműködés révén élő, személyes ismeretségeken nyugvó kapcsolatrendszer kialakítása, amely hozzájárul a kárpát-medencei magyarság közös identitásának elmélyüléséhez és kulturális integrációjához. Pedagógiai módszerünkből adódóan – a maximális figyelem biztosítása érdekében – a gyermekeket megközelítőleg 20 magyarországi és határon túli régiónként 1-2 kísérő segíti a tábor folyamán.

A gyermekek kiválasztásának első lépcsője a határon túli szervezetekkel való kapcsolatfelvétel. A helyben dolgozó plébánosok, pedagógusok, alapítványi munkatársak választják ki a szempontjaink szerinti hátrányos helyzetű gyermekeket. A határon túli partnerek gondos előkészítő munkája nélkülözhetetlen a program sikeréhez.

2010-ben a Gyökerek Tábor Junior Príma-díjat nyert, amely fiataljaink értékteremtő munkájának komoly elismerését jelenti.

gyokerektabor.hu

gyokerek1.jpg

 

Frissítve: 2021. július 23.