Gyökerek Tábor 2019

Idén nyáron 2019. július 2-10. között immár a tizenhetedik Gyökerek Tábort rendezhettük meg, hála a lelkes segítő csapatnak és nagylelkű támogatóinknak, köztük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermek-és Ifjúsági Alprogramjának a Józsefvárosi Önkormányzatnak, és a Nemzeti Kulturális Alapnak, hogy hozzájárultak táborunk megvalósításához.

Célunk többrétű volt: 

  • hátrányos helyzetéből kifolyólag Magyarországon még nem járt, határon túl élő magyar gyermekeknek Magyarország, Budapest nevezetességeit, történelmét, kultúráját bemutatni, 
  • a szórványból érkező gyerekeknek magyar ajkú közeget biztosítani a nyelv gyakorlására, 
  • játékos módon bevonni őket a közösségépítés élményébe,
  • közösségi, lelki élményt nyújtani.

Az idei évben 34 határon túli hátrányos helyzetű gyermek érkezett kísérőikkel 3 régióból: Kárpátaljáról Sislócról és környékéről, Erdélyből Fitódról és Délvidékről Törökbecséről és Beodráról.

Fontos, hogy ebben az évben is sikerült – a céljainkkal megegyezően – valóban igen rászoruló gyerekeket meghívni, akiknek esetenként a napi ruházkodás is gondot jelentett.

A hátrányos helyzetű gyerekek tehát találkozhattak egy intenzív tábori élmény keretében a magyarság kulturális kincseivel és hagyományaival, így a résztvevők nemzeti identitásukban erősödhettek meg. Másrészt tovább bővült az immár másfél évtizedes kapcsolati háló a tábor szervezői és lebonyolítói, valamint a partnerszervezetek és a gyerekek között (idáig már több mint 580 gyermek vett részt táborainkban). Mindezek mellett a lebonyolításba bevont, határon túli partnerek számára is értékes tapasztalatot jelentett a tábor, melyet aztán közösségeikben, munkájuk során hasznosítani tudnak, hiszen tanítóként, hitoktatóként, illetve plébánosként dolgoznak.  A 25 fős, magyarországi fiatalokból álló szervezőgárda számára is meghatározó volt a hét: igazán intenzív kapcsolatba kerülhettünk a  gyerekekkel, és ezáltal sokat tanulhattunk arról a határon túli magyar közegről is, ahonnan ők érkeztek.

Számos kulturális programunk volt: bejártuk a Budai Várnegyedet, meglátogattuk a Parlamentet, megnéztük a Hősök terét, a Tihanyi apátságot, részt vettünk a Magyar Nemzeti Galéria egy múzeumpedagógiai programján, megtekintettük az Esztergomi-bazilikát. A Misztrál együttes fergeteges koncertet adott a táborozóknak. Meglátogattuk a Fővárosi Állatkertet és a Nagycirkuszt, fürödtünk a Balatonban. Megmásztuk a Gellért-hegyet és kisvasúton a Budai-hegyekbe is eljutottunk, ahol libegőztünk is, a Margitszigeten pedig bringóhintóztunk, és hajókáztunk a Dunán. A sok program közepette igyekeztünk egymásra figyelni, esténként pedig közös imával zártuk a napot, hogy aztán a másnap reggel mindig egy-egy újabb csapat ébreszthesse a még alvó táborlakókat.

Számunkra a tábor sikerességének legfőbb mércéje a gyerekek öröme, vidámsága és a segítő csapat által nyújtott szolgálat minősége. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy élmény volt végigkísérni, hogy a kezdetben egymást és minket sem ismerő gyermekek, fiatalok hogyan nyíltak meg. Beszédes visszajelzés volt számunkra a hét folyamán a gyermekek felszabadultsága, öröme, ragaszkodása, a búcsúzáskor könnyes arcok, a baráti ölelések, és a felnőtt kísérők visszajelzései.

A tábori programok és a napközi események során alkalmazott általános módszerünk a gyerekekhez való nyitott hozzáállás, ugyanakkor az általunk kikötött feltételek következetes érvényesítése volt. Úgy érezzük, sikeresek voltunk e téren, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek a nyitottságunkat bizalommal, együttműködéssel viszonozták. A módszert illetően az egyes programokhoz igazodva, az adott program jellegéből fakadó értékeket próbáltuk tudatosítani a gyerekekben. A személyes figyelem biztosítása indokolja a táborban a nagyszámú (25 fő) segítői részvételt, hiszen így 1-2 gyerekre jut egy felnőtt önkéntes, aki a személyes igényeiket is figyelembe tudja venni. Tudja kezelni az esetenként felmerülő problémákat, illetve ki van zárva az idegen nagyvárosban való eltévedés, csoporttól leszakadás esélye.  Továbbá ez különösen hasznos az olyan programoknál, mint a balatoni fürdőzés, hiszen nem minden gyermek tud úszni, állandó felügyeletet igényelnek. Pedagógiánk központi eleme a személyes példaadás is: több egykori táborozó önkéntesként, határon túli kísérőként tér vissza hozzánk, vagy biztatásunkra magyarországi egyetemen folytatja felsőfokú tanulmányait. 

A szervező csapat tagjai elkötelezettek a tevékenység folytatásában, de nagyon fontosnak tartjuk a fenntarthatóság szempontjából, hogy fiatalok folyamatosan bekapcsolódjanak a munkánkba. Ezért év közben is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szervezői csapat élő közösség legyen. 

Az alábbi kommunikációs csatornákon igyekszünk folyamatosan naprakészek lenni: 

Táborunk honlapja: gyokerektabor.hu. 

A tábor folyamán a Facebook oldalunkon (facebook.com/gyokerektabor) folyamatosan tudósítottunk a napi eseményekről, amely beszédes visszajelzés volt mind a gyerekek szüleinek, mind a támogatóknak.

Frissítve: 2021. július 23.