Gyökerek Tábor 2018

2018. július 1-8. között immár a tizenhatodik Gyökerek Tábort rendezhettük meg, hála a lelkes segítő csapatnak és nagylelkű támogatóinknak, köztük a Bethlen Gábor  Alapkezelő Zrt-nek a Józsefvárosi Önkormányzatnak és a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, hogy hozzájárultak a táborunk megvalósításához.

Célunk többrétű volt:

  • hátrányos helyzetéből kifolyólag Magyarországon még nem járt, határon túl élő
    magyar gyermekeknek Magyarország, Budapest nevezetességeit, történelmét,
    kultúráját bemutatni,
  • a szórványból érkező gyerekeknek magyar ajkú közeget biztosítani a nyelv
    gyakorlására,
  • játékos módon bevonni őket a közösségépítés élményébe,
  • közösségi, lelki élményt nyújtani.

Az idei évben 33 határon túli hátrányos helyzetű gyermek érkezett kísérőikkel 3 régióból:
Kárpátaljáról Gálocs és Palló falvakból, Erdélyből Székelyszentkirályról és Délvidékről Zentáról.

Nagy öröm volt számunka, hogy ebben az évben is sikerült – a céljainkkal megegyezően – valóban igen rászoruló gyerekeket meghívni, akiknek esetenként a napi ruházkodás is gondot jelentett.

A hátrányos helyzetű gyerekek tehát találkozhattak intenzív tábori élmény keretében a magyarság kulturális kincseivel és hagyományaival, így a résztvevők nemzeti identitásukban erősödhettek meg. Másrészt tovább bővült az immár egy évtizedes kapcsolati háló a tábor szervezői és lebonyolítói, valamint a partnerszervezetek és a gyerekek között (idáig már több mint 530 gyermek vett részt táborainkban). Mindezek mellett a lebonyolításba bevont, határon túli partnerek számára is értékes tapasztalatot jelentett a tábor, melyet aztán közösségeikben, munkájuk során hasznosítani tudnak. A 25 fős, magyarországi fiatalokból álló szervezőgárda számára is meghatározó volt a hét: igazán intenzív kapcsolatba kerülhettünk a gyerekekkel, és ezáltal sokat tanulhattunk arról a határon túli magyar közegről is, ahonnan ők érkeztek.

Számos kulturális programunk volt: bejártuk a Budai Várnegyedet, meglátogattuk a Parlamentet, megnéztük a Hősök terét, a Tihanyi apátságot, részt vettünk a Magyar Nemzeti Galéria egy múzeumpedagógiai programján, megtekintettük a Szent István-bazilikát és a Szent Jobbot. A Hettyenfütty Együttes moldvai táncházat tartott a táborozóknak. Meglátogattuk a Fővárosi Állatkertet és a Nagycirkuszt, fürödtünk a Balatonban, felfedeztük a Csodák palotája érdekességeit. Megmásztuk a Gellért-hegyet és kisvasúton a Budai-hegyekbe is eljutottunk, ahol libegőztünk is, a Margitszigeten pedig bringóhintóztunk, hajókáztunk a Dunán.

A sok program közepette igyekeztünk egymásra figyelni, esténként pedig közös imával zártuk a napot, hogy aztán a másnap reggel mindig egy-egy újabb csapat ébreszthesse a még alvó táborlakókat.

 

Számunkra a tábor sikerességének legfőbb mércéje a gyerekek öröme, vidámsága és a segítő csapat által nyújtott szolgálat minősége. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy élmény volt végigkísérni, hogy a kezdetben egymást és minket sem ismerő gyermekek, fiatalok hogyan nyíltak meg. Beszédes visszajelzés volt számunkra a hét folyamán a gyermekek felszabadultsága, öröme, ragaszkodása, a búcsúzáskor könnyes arcok, a baráti ölelések és a felnőtt kísérők visszajelzései.

A tábori programok és a napközi események során alkalmazott általános módszerünk a gyerekekhez való nyitott hozzáállás, ugyanakkor az általunk kikötött feltételek következetes érvényesítése volt. Úgy érezzük, sikeresek voltunk e téren, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek a nyitottságunkat rendkívüli bizalommal, együttműködéssel viszonozták. A módszert illetően az egyes programokhoz igazodva, az adott program jellegéből fakadó értékeket próbáltuk tudatosítani a gyerekekben.

A szervező csapat tagjai elkötelezettek a tevékenység folytatásában, de nagyon fontosnak tartjuk a fenntarthatóság szempontjából, hogy fiatalok folyamatosan bekapcsolódjanak a munkánkba. Ezért év közben is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szervezői csapat élő közösség legyen.

Az alábbi kommunikációs csatornákon igyekszünk folyamatosan naprakészek lenni:

Táborunk honlapja: gyokerektabor.hu
Facebook-oldal: facebook.com/gyokerektabor
A tábor eseményeiből zenés képválogatást készítettünk: https://vimeo.com/279227190

Frissítve: 2021. július 23.