Gyökerek Tábor 2017

2017. július 7-15. között immár a tizenötödik Gyökerek Tábort rendezhettük meg, hála a lelkes segítő csapatnak és nagylelkű támogatóinknak, köztük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek.

A táborral célunk többrétű volt:

  • A határon túl élő, hátrányos helyzetű gyermekeknek Magyarország, Budapest nevezetességeit megmutatni, történelmét és kultúráját jobban megismertetni,
  • a szórványból érkező gyerekeknek magyar ajkú közeget biztosítani a nyelv gyakorlására,
  • játékos módon bevonni őket a közösségépítés élményébe,
  • közösségi, lelki élményt nyújtani.

Az idei évben 3 régióból, 34 határon túli, hátrányos helyzetű gyermek érkezett táborunkba kísérőikkel együtt.

Régiók: Beregszász (Ukrajna), Erdély (Románia), Csángóföld és Törökbecse (Szerbia).

Nagy öröm volt számunka, hogy 2017-ben is sikerült – a céljainkkal megegyezően – határon túli rászoruló gyerekeket vendégül látni táborunkban.

A táborozók megismerhették a magyarság kulturális kincseit és hagyományait, mely a nemzeti identitásukban erősítette meg a gyerekeket. Örömünkre bővült az immár egy évtizedes kapcsolati hálónk a tábor szervezői és lebonyolítói, valamint a partnerszervezetek és a gyerekek között. Az elmúlt 15 év alatt több mint 500 gyermek vett már részt táborainkban.

A lebonyolításba bevont, határon túli partnerek számára is értékes tapasztalatot jelentett a tábor, melyet a továbbiakban a közösségeikben és munkájuk során is hasznosítani tudnak.  A 25 fős, magyarországi fiatalokból álló szervezőgárda számára is meghatározó volt a tábori hét. Sok ismerettel gazdagodtak azokról a közösségekről, ahonnan a táborozó gyerekek és kísérőik érkeztek.

A tábor során megvalósított programok: Látogatást tettünk a Budai Várnegyedben, a Parlamentben, a Hősök terénél, a Bonbonetti Csokigyárban. Kirándultunk Esztergomba (bazilika), Tihanyba (Bencés Apátság), jártunk a Gellért-hegyen, a Budai-hegyekben, ahol a gyerekek kipróbálhatták a libegőt is. Részt vettünk a Magyar Nemzeti Galéria egyik múzeumpedagógiai programján. Meghallgattuk a Misztrál együttes versfeldolgozásait. A Hettyenfütty Együttes moldvai táncházat tartott a táborozóknak. Ellátogattunk a Fővárosi Állatkertbe és megtekintettük a Fővárosi Nagycirkusz előadását. A gyerekek nagyon élvezték a balatoni strandolást. A visegrádi bobpálya hatalmas élmény volt a táborozóknak. Csepelen pedig a sárkányhajózást próbálhatták ki a gyerekek. A Láthatatlan kiállítás adta élményt is megtapasztalhatták a táborozók.

Esténként közös imával zártuk a napot.

Számunkra a tábor sikerességének legfőbb mércéje a gyerekek öröme, vidámsága és a segítő csapat által nyújtott szolgálat minősége. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy élmény volt végigkísérni, hogy a kezdetben egymást és minket sem ismerő gyermekek, fiatalok hogyan nyíltak meg az idő előrehaladtával. Beszédes visszajelzés volt számunkra a hét folyamán a gyermekek felszabadultsága, öröme, ragaszkodása, a búcsúzáskor könnyes szemek, a baráti ölelések és a felnőtt kísérők visszajelzései.

A tábori programok és a napközi események során alkalmazott általános módszerünk a gyerekekhez való nyitott hozzáállás, ugyanakkor az általunk kikötött feltételek következetes érvényesítése volt. Úgy érezzük, sikeresek voltunk e téren, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek a nyitottságunkat rendkívüli bizalommal és együttműködéssel viszonozták. A módszert illetően az egyes programokhoz igazodva, az adott program jellegéből fakadó értékeket próbáltuk tudatosítani a gyerekekben.

A táborban 34 gyermek vett részt, 4 határon túli felnőtt kísérő és kb. 25 tábort lebonyolító stábtag. Elsősorban a határontúliak voltak a közvetlen támogatottak, de a teljesen önkéntesen dolgozó stábtagok tábori költségeit is fizettük.

A tábor folyamán a Facebook oldalunkon (facebook.com/gyokerektabor) folyamatosan tudósítottunk a napi eseményekről, amely beszédes visszajelzés volt mind a gyerekek szüleinek, mind a támogatóknak.

Képes összefoglalót készítettünk a legemlékezetesebb eseményekről:

A Nők Lapja 2017. augusztus 20-i számában 4 oldalon tudósított a Gyökerek táborról:

https://noklapja.nlcafe.hu/noklapja/2017/08/21/tegyetek-jot-mert-tudtok-riport-a-hataron-tuli-gyerekeknek-szolo-gyokerek-taborbol/

A Szív lelkiségi, kulturális és önismeretei magazin 2017. áprilisi számában cikk jelent meg a gyökerek táborról.

https://jezsuitakiado.hu/termek/a_sziv_2017_aprilis/

Honlapunkon hírt adtunk a Hálavacsoráról, amellyel a támogatók segítségét szerettük volna megköszönni:

http://www.gyokerektabor.hu/archivum/1070

https://www.facebook.com/gyokerektabor/videos/1966669163350724/

A tábort követően alapos kiértékelést tartottunk és beszélgettünk a Gyökerek-mozgalom jövőjéről, illetve, hogy hogyan lehetne az egyes táborokat még magasabb színvonalon megtartani. A mozgalom tagjai elkötelezettek a tevékenység folytatásában, de nagyon fontos a fenntarthatóság szempontjából, hogy fiatalok folyamatosan bekapcsolódjanak a munkánkba. Ezért év közben is  nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szervezői csapat élő közösség legyen.

Idén először karácsonyi cipősdoboz akciót (http://www.gyokerektabor.hu/archivum/1034) is szervezetünk a határon túli rászoruló gyerekeknek, amelynek keretében 100 csomag gyűlt össze. Ezeket Beregszászra, Törökbecsére, Töröktopolyára és Székelyvarságra juttattuk el.

http://www.gyokerektabor.hu/archivum/1034

Nagyon köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását, melynek köszönhetően rászoruló, határon túl élő gyerekek egy boldog nyári élménnyel és baráti kapcsolatokkal gazdagodhattak.

Budapest, 2018. január 25.

Frissítve: 2021. július 23.