Gyökerek Tábor 2016

Idén nyáron 2016. július 1. és 9. között immár a tizennegyedik Gyökerek Tábort rendezhettük meg, hála a lelkes segítő csapatnak és nagylelkű támogatóinknak. Az idei évben a BGA Zrt. és  Szerencsejáték Zrt. támogatása nagy anyagi biztonságot adott céljaink megvalósításához. Az adományukat a tábori élelmezésre fordítottuk. Ezt ezúton is nagyon köszönjük!

Célunk többrétű volt:

  • hátrányos helyzetéből kifolyólag Magyarországon még nem járt, határon túl élő magyar gyermekeknek Magyarország, Budapest nevezetességeit, történelmét, kultúráját bemutatni,
  • a szórványból érkező gyerekeknek magyar ajkú közeget biztosítani a nyelv gyakorlására,
  • játékos módon bevonni őket a közösségépítés élményébe,
  • közösségi, lelki élményt nyújtani.

Az idei évben 34 határon túli hátrányos helyzetű gyermek érkezett kísérőikkel 3 régióból: Beregszászról és Ungvárról (Ukrajna), Hargitafürdőről (Románia) és Péterrévéről (Szerbia).

Nagy öröm volt számunka, hogy ebben az évben is sikerült – a céljainkkal megegyezően – valóban igen rászoruló gyerekeket meghívni, akiknek esetenként a napi ruházkodás is gondot jelentett.

A hátrányos helyzetű gyerekek tehát találkozhattak intenzív tábori élmény keretében a magyarság kulturális kincseivel és hagyományaival, így a résztvevők nemzeti identitásukban erősödhettek meg. Másrészt tovább bővült az immár egy évtizedes kapcsolati háló a tábor szervezői és lebonyolítói, valamint a partnerszervezetek és a gyerekek között (idáig már több mint 460 gyermek vett részt táborainkban). Mindezek mellett a lebonyolításba bevont, határon túli partnerek számára is értékes tapasztalatot jelentett a tábor, melyet aztán közösségeikben, munkájuk során hasznosítani tudnak.  A 25 fős,  magyarországi fiatalokból álló szervezőgárda számára is meghatározó volt a hét: igazán intenzív kapcsolatba kerülhettünk a  gyerekekkel, és ezáltal sokat tanulhattunk arról a határon túli magyar közegről is, ahonnan ők érkeztek.

Számos kulturális programunk volt: bejártuk a Budai Várnegyedet, meglátogattuk a Magyarság Házát és  Parlamentet, megnéztük a Hősök terét, az Esztergomi-bazilikát, a Tihanyi apátságot, részt vettünk a Magyar Nemzeti Galéria egy múzeumpedagógiai programján, meghallgattuk a kifejezetten nekünk játszó Misztrál együttes versfeldolgozásait. A Hettyenfütty Együttes moldvai táncházat tartott a táborozóknak. Meglátogattuk a Fővárosi Állatkertet és a Nagycirkuszt, fürödtünk a Balatonban, csúsztunk a visegrádi bobpályán, kipróbáltuk az Orczy Kalandpark pályáit. Fogorvostanhallgatók bemutatták a helyes fogápolás gyakorlatát. Megmásztuk a Gellért-hegyet és kisvasúton a Budai-hegyekbe is eljutottunk. A Margit-szigeten a sok játék mellett bringóhintóztunk is. A sok program közepette igyekeztünk egymásra figyelni, esténként pedig közös imával zártuk a napot, hogy aztán a másnap reggel mindig egy-egy újabb csapat ébreszthesse a még alvó táborlakókat.

Számunkra a tábor sikerességének legfőbb mércéje a gyerekek öröme, vidámsága és a segítő csapat által nyújtott szolgálat minősége. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy élmény volt végigkísérni, hogy a kezdetben egymást és minket sem ismerő gyermekek, fiatalok hogyan nyíltak meg. Beszédes visszajelzés volt számunkra a hét folyamán a gyermekek felszabadultsága, öröme, ragaszkodása, a búcsúzáskor könnyes arcok, a baráti ölelések és a felnőtt kísérők visszajelzései.

A tábori programok és a napközi események során alkalmazott általános módszerünk a gyerekekhez való nyitott hozzáállás, ugyanakkor az általunk kikötött feltételek következetes érvényesítése volt. Úgy érezzük, sikeresek voltunk e téren, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek a nyitottságunkat rendkívüli bizalommal, együttműködéssel viszonozták. A módszert illetően az egyes programokhoz igazodva, az adott program jellegéből fakadó értékeket próbáltuk tudatosítani a gyerekekben.

A tábort követően alapos kiértékelést tartottunk és beszélgettünk a Gyökerek-mozgalom jövőjéről, illetve, hogy hogyan lehetne az egyes táborokat még magasabb színvonalon megtartani. A mozgalom tagjai elkötelezettek a tevékenység folytatásában, de nagyon fontos a fenntarthatóság szempontjából, hogy fiatalok folyamatosan bekapcsolódjanak a munkánkba. Ezért év közben is  nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szervezői csapat élő közösség legyen.

Az alábbi kommunikációs csatornákon igyekszünk folyamatosan naprakészek lenni:

Táborunk honlapja: gyokerektabor.hu.

Facebook-oldal: facebook.com/gyokerektabor

Képes beszámoló a táborról itt látható: https://vimeo.com/175299392

Frissítve: 2021. július 23.