A Döntés – Kulturális programsorozat (2015)

Az esemény helye és ideje

A Döntés hívószóval meghirdetett 19. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat tervezett helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Bp., Rákóczi út 21.) volt, azonban az Uránia kistermeinek 2015 nyári esőzések okozta nagymértékű beázásai miatt programunkat egy másik budapesti moziba kellett áttelepíteni. Új helyszínünk a korábban Örökmozgó Filmmúzeum néven ismert mozi lett, jelenlegi nevén: ART+Cinema (Budapest 1074, Erzsébet krt. 39.).

A versenybe került alkotások (49 rövidfilm) 2015. november 6-7-én az ART+Cinema nagytermében kerültek vetítésre a zsűri és az alkotók jelenlétében. A versenybe nem került alkotások egy részét (30 rövidfilm) az ART+ Cinema kistermében tekinthették meg az érdeklődők.

A szemle a 2015. november 7-én 19 órakor kezdődő díjátadóval zárult.

A fotópályázatra beérkezett képekből készült kiállítást az érdeklődők az Uránia emeletén látogathatták meg 2015. november 6-9-ig.

Részletes programleírás

A Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat célja minden évben, hogy egy nagyobb tematikus programsorozathoz kapcsolódva alkotásra és párbeszédre biztassa az amatőr filmeseket és fotósokat, ill. művészeti alkotóközösségeket. Figyelmet fordítunk egyrészt arra, hogy a kreatív kezdő tehetségek lehetőséget kapjanak a megnyilatkozásra, másrészt törekszünk olyan program létrehozására, amelynek közösségteremtő ereje van. Fesztiválunk helyt adott arra, hogy a még kezdő vagy már befutott alkotók (vagy állandó pályázóink) találkozzanak egymással. Pályázati kiírásunk 2015-ben is megtalálta befogadóit. A filmiskolai alkotások mellett legalább 65 olyan film érkezett be, amelyet abszolút kezdők készítettek, ebből 43 alkotást be is mutattunk a moziban.

Fesztiválunk jellegzetessége, hogy a versenyblokkok végén az alkotók jelenlétében minden zsűritag felszólal és beszél a látott filmekről. A 2015-ös zsűritagok (Dér András, Dombrovszky Linda, Lázár Kovács Ákos, Szekeres Csaba) közvetlen jelenléte elősegítette a program barátságos légkörét. A blokkok közötti szünetekben a nevezők idén is körbezsongták a zsűritagokat.

A meghirdetett témával minden évben egy olyan problémára, értékre vagy hiányra akarjuk irányítani a figyelmet, amely társadalmilag és egyénileg is fontos. Ezzel szeretnénk párbeszédre ösztönözni az érdeklődőket korosztálytól függetlenül. 2015-ös témánk a döntés, minden kategóriában (kisjáték, dokumentumfilm, kísérleti film – animáció) változatosan jelent meg. A szemle díjátadóján, az ART+Cinema nagytermében a fenti kategóriákban történt az ajándékok átadása, illetve különdíjak kiosztása (legjobb vágó, legjobb operatőr, legjobb színész, legjobb filmegyetemista film díja). A zsűritagok kategóriánként külön összefoglalták, és értékelték a filmeket. A korábbi évekhez hasonlóan a díjak szponzoraink, illetve az Akadémia (könyv, DVD, eszköz) felajánlásaiból tevődtek össze.

A rendezvény részletes leírása

Szemlénken – melyet a Jézus Társasága Alapítvány a kezdetektől fogva támogat – a pályázatra beérkezett filmek vetítésén kívül a zsűritagok filmjeinek vetítésével is vártuk az érdeklődőket.

Az első versenyblokk vetítését a filmszemle szakmai vezetője, és egyik zsűritagja Lázár Kovács Ákos esztéta és a jezsuita rendet képviselő Sajgó Szabolcs nyitotta meg.

A program tartalmazta továbbá partnerfesztiváljaink (miskolci Jameson Cinefest, budapesti BUSHO) saját szemle-válogatásait is.

A vetítések az ART+Cinema 120 fős nagytermében (Lugosi terem) és 30 fős kistermében (Kertész terem) zajlottak az alábbi időrendben:

Nagyterem

 1. november 6.

13:30–14:42 Versenyfilmek I.

14:50–16:36 Versenyfilmek II. (Port.hu filmegyetemi szekció)

16:40-17:10 Dombrovszky Linda: Hetvenes (2014., 29 perc)

17:20–18:42 Versenyfilmek III.

18:50–20:36 Dér András: A kanyaron túl (2002., 106 perc)

 

 1. november 7.

10:00–11:03 Versenyfilmek IV.

11:10–12:22 Versenyfilmek V.

12:25–13:24 Partnerfesztivál válogatás: Best of Busho 2015

13:30–15:10 Versenyfilmek VI. – PORT.hu filmegyetemi szekció

15:15–16:24 Versenyfilmek VII.

16:30-17:42 Szekeres Csaba: Örvény (2010., 72 perc)

17:50-18:20 Partnerfesztivál vetítés – Best of Jameson Cinefest 2015

19:00–20:30 Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése

A vetítések, illetve a vetítések közötti szünetek lehetőséget adtak az amatőr filmeseknek, hogy a profikkal, illetve a zsűritagokkal találkozzanak. A fotós alkotóknak ehhez hasonlóan november 7-én 16.00-18.00-ig volt lehetőségük arra, hogy a kiállítás területén, az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén találkozzanak és beszélgethessenek a fotózsűri tagjaival (Haris László, Pályi Zsófia, Sopronyi Gyula és Vékás Magdolna fotóművészek). Ekkor lehetőség nyílt arra, hogy az alkotók ne csak a beküldött anyagokról, hanem további más projektjeikről, képeikről is beszélgethessenek, tanácsokat kérjenek a fotóművészektől.

Médiavisszhang

A Jézus Társasága Alapítvány elősegítette, hogy a fesztivál híre minden jezsuita kapcsolaton keresztül továbbhaladjon (partnerek, miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Párbeszéd Háza) és jezsuita felületen, médiumon megjelenjen (jezsuita.hu, parbeszedhaza.hu, A Szív, Barátainknak stb.). Az Alapítvány önkéntes programjából (Jezsuita Friendraiser) a filmszemle szervezéséhez csatlakozó önkéntes munkaerő segítségével 18 fontosabb megyeszékhelyi kulturális intézménybe tudtunk eljuttatni reklámanyagokat, illetve legalább 30 fontosabb online felületen tudtunk megjelenni (pl. makusz.hu, mafosz.hu, magyarkurir.hu, pafi.hu, magyar.film.hu, filmtekercs.hu, filmvilag.blog.hu, fotoshirek.hu, studentcompetitions.com, mozima.hu, katolikusradio.hu, filmtett.ro).

A filmszemle fennállása óta egyre több olyan médiatámogatóra találunk, akik partnerek programunk népszerűsítésében, illetve a díjazott filmek mint kulturális tartalmak vetítésében.

Júniustól egészen novemberig a fent említett televíziók az alábbi gyakorisággal tűzték műsorra a pályázatot, illetve a programot népszerűsítő reklámszpotot, mely tartalmazza minden támogatónk logóját:

 • Duna (8 alkalommal)
 • M1 (4 alkalommal)
 • Bonum TV (július 24-től naponta 6-8x – több mint 600 alkalommal)
 • D1TV (159 alkalommal)

Kreatív fotóbannerünket a szinhaz.hu, fidelio.hu és a port.hu közölte.

Nyomtatott formában az alábbi módokon jelentünk meg:

Sajtó:

 • Barátainknak (2015. ősz, 14. oldal – hirdetés)
 • A Szív (2015. szeptember – hirdetés)
 • Nyomtatott kreatív:
 • A6 szórólap – 15 000 db
 • A4 plakát – 200 db
 • A3 plakát – 25 db

Szórólappal és plakáttal jelen voltunk országos kulturális intézményekben (pl. egri Kulturális Központ, szombathelyi Agora, debreceni Modem, szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ, keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ), illetve budapesti oktatási, kulturális és egyházi intézményekben és programokon (pl. Szerzetesek tere, Országos Ökumenikus Diákfilmszemle, Trafó, Théba Művészeti Akadémia, Francia Intézet, Petőfi Irodalmi Múzeum, Mai Manó Ház, ELTE, PPKE)

Erdélyi partnerünk, a Pro Educatione erdélyi felnőttképzési hálózat munkájának köszönhetően megjelentünk:

 • a hálózat hírlevelében több alkalommal
 • az erdélyi országos, a Hargita megyei média képviselőinek, Csík környéki fotósoknak szánt levélben
 • az alábbi helyszíneken: az Erdély Cafeban, a Penge Satorban, ifjúsági szervezetek sátraiban. Csíkszeredán belül az Orpheus Kávézóban, a Hargita Megyei Kulturális Központ épületében (fotós tanfolyamok helyszíne), a csíksomlyói Salvator Hotelben, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón (az Áradat cafe nevű sátorban), a Pro Educatione tagszervezeteinek székhelyén, a TIFF Szereda filmfesztivál helyszínein.

Látogatói és közreműködői létszám

A program népszerűsítésén és megvalósításán egész évben az Alapítvány anyagi támogatásával a Faludi Ferenc Akadémia munkatársai és önkéntesei dolgoznak. A 2015 nyarán 10 közreműködő segítségével vittük nyári és őszi fesztiválokra (Egerszalóki Ifjúsági Festivál, Művészetek Völgye, Könyvhét, Országos Ökumenikus Diákfilmszemle, Busho, Jameson Cinefest, stb.) a Faludi filmszemle hírét, illetve 10 munkatársból, ill. önkéntesből állt a fesztivál stábja is a 6-7-i rendezvényen.

Három nyári népszerűsítő vetítésünkön (1 Egerszalókon, 2 Taliándörögdön) összesen közel 60 fő vett részt, konkrét rendezvényünkön, illetve kapcsolódó programjainkon összesen közel 300 látogatóval számolhattunk. A fesztiválon örömmel fogadtuk a magyar alkotókon kívül külföldi vendégeinket is: Spanyolországból 2 alkotót, erdélyi partnerintézményünktől, a Pro Educatione erdélyi felnőttképzési hálózattól 3 vendégünket köszönthettük.

A pályázatra 27 országból beérkezett 141 filmből 49 került a versenybe, de versenyen kívüli filmekből is levetítettünk 30-at, illetve a 98 beérkezett fotóból 33-at állítottunk ki az Uránia Nemzeti Filmszínház emeletén. A filmek alkotói olyan 45%-ban jelentek meg barátaikkal, rokonaikkal együtt (ezt természetesen befolyásolta, hogy a filmeknek legalább fele külföldi volt), hasonlóan ennyien képviselték a fotós nevezőket is.

A megvalósítás eredményességének elemzése

A 19. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlét és Fotópályázatot idén is sikerrel tudtuk zárni.

A programnak otthont adó új helyszín még otthonosabbá és ismertebbé tette a szemlét. Külföldi vendégeink (akik egyben egy spanyol filmprodukciós műhelyet – ECAM – is képviseltek) és a hozzánk látogató alkotók és érdeklődők pozitív visszaigazolása megerősített bennünket abban, hogy érdemes ilyen minőségben és baráti hangulatban megteremteni egy programot. A fesztivál terveink szerint a jövő évben is megrendezésre kerül. A díjátadó végén a szemlét ismét Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes zárta le, aki egyben meghirdette a következő év pályázati témáját, az irgalmat.

A támogatás lehetőséget adott arra, hogy az ország egyik legismertebb kulturális programokat reklámozó portálján hirdethessük a programunkat, s ezzel színvonalassá tegyük a szemle PR marketing tevékenységét. Így nagyon sok filmes és értékes programokat kereső fiatalt tudtunk elérni. A támogatás lehetőséget adott arra is, hogy egy-egy filmes és fotós zsűritagunk munkáját anyagiakban is megköszönhessük.

Fontos tapasztalat volt, hogy idén a pályázatra nem csak postai, hanem online is lehetett jelentkezni, így egyrészt könnyebbé tettük sokak számára a jelentkezést (külföldieknek, illetve külföldön tanuló magyar fiataloknak, külhoni magyaroknak), másrészt felzárkóztunk világszínvonalú filmes fesztiválok munkarendszeréhez.

Támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai

A Faludi Filmszemle már megalakulásakor próbálta egy körbe fogadni azokat a filmes alkotókat, akik még nem kaptak nagy nyilvánosságot, vagy nehezen tudtak meggyökerezni a szakmában, másrészt azokat a fiatalokat, akik már tudták mit szeretnének mondani, de még nem tudták képre vinni. Az Akadémia lehetőséget adott arra, hogy ezek az emberek találkozzanak a szakmában már ismert művészekkel, oktatókkal. Ez a gyakorlat nemcsak él mai napig, de fontos szempontja a zsűritagok kiválasztásának és a pályázat hirdetésének. A 2015-ös filmek szakmai zsűrije Dér András, Lázár Kovács Ákos, Dombrovszky Linda és Szekeres Csaba volt. A zsűri utóbbi két tagja először zsűrizett a fesztiválon; többször is kiemelték annak a találkozásnak a fontosságát, amit a szemle tud nyújtani az alkotóknak, a versenyblokkok végén ők is örömmel megosztották tapasztalatukat arról, hogy mit láttak – véleményezték a filmet a közönség jelenlétében az alkotóknak. Dombrovszky Linda a szemle történetében most már a 3. olyan tag, aki korábban pályázó volt a szemlén. Ezzel szeretnénk hangsúlyozni, mennyire értékeljük a fiataloknak nemcsak a pillanatnyi jelenlétét, hanem a jövőjüknek a támogatását is, a példamutatást, s mindezzel a folytonosságot. Állandó zsűritag Lázár Kovács Ákos esztéta, aki a filmszemle szakmai vezetőjeként egyben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet is képviseli.

A fotó zsűri tagjai Haris László, az MMA rendes tagja és Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Vékás Magdolna szintén Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Pályi Zsófia fotóművész és riporter, továbbá Sopronyi Gyula fotóriporter és fotóművész voltak. Mindannyiuk professzionalizmusa, Haris László közvetlensége, illetve a női tagok pedagógiai érzéke (Szellemkép Szabadiskola oktatói is) erősen hozzáadott ahhoz a képhez, amit a vendégek a kétnapos fesztiválról kaphattak. A szakmai beszélgetéseken és konzultációkon Sopronyi Gyula kivételével – aki a képek válogatásakor leginkább a hitelességet, a valódiságot kereste – minden zsűritag ott volt és mindannyiukra jutottak alkotók, akik saját más lenagyított fotókkal, laptoppal jöttek idén is.

Idén sajnos nem tudtuk hagyományos helyszínünkön, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartani fesztiválunkat, de fontosnak gondoltuk, hogy egy mozinál maradjunk, hisz a kezdő alkotóknak már egy nagy érték és érdem, hogy vászonról nézhetik vissza filmjüket. Sikerült az Erzsébet körúti ART+Cinema-ba költöznünk, ahol az üzemeltető Vertigo Media minden technikai segítséget megadott ahhoz, hogy sikeresen vigyük végig programunkat. Egy új mozistábot és közönséget tudtunk megismerni és invitálni a mi munkánkba. A helyszín jellegéből adódott, hogy egyrészt a forgalmas körútról is sokan bejöttek ismeretlenül a programra, másrészt barátságos és otthonos tudott lenni a fesztivál a kisebb tér miatt. A szervezést is megkönnyítette, hogy kisebb helyen voltunk. Mivel az ART+Cinema október 1-jén nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, gyakorlatilag az Alapítvány által támogatott fesztivál volt az első nagyobb rendezvény, amelyet befogadtak, s amellyel elindulhatott egy kölcsönösen is gyümölcsöző kapcsolat. Az ART+Cinema vezetősége és csapata örömmel látta és támogatta, hogy az Akadémia nagy gondossággal van az amatőr filmesek ügyében.

Fontosnak tartjuk, hogy a hazai filmfesztiválok között is megjelenjünk, illetve ismerjenek minket. Ezért idén is programunkba tettük a BUSHO és a miskolci Jameson Cinefest 2015-es nyertes filmjeinek vetítését. A válogatásokkal bemutathattuk azt, hogy mi az, ami idén foglalkoztatta a filmeseket, mi az a trend, ami mentén ma szeretnek filmet készíteni az alkotók. Az együttműködés megerősítéseként molinóinkkal és szórólapjainkkal mi is megjelentünk a két fent említett fesztiválon.

Frissítve: 2021. július 23.