50 ÉVES A MUSICA SACRA

MUSICA SACRA szakmai beszámolója MMA-0539-21-P

2021. október 9-én délután ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban működő Musica Sacra kórus.

A kórus összes hajdanvolt tagját, barátját, követőjét, illetve közönségét megszólító ünnepet eredetileg 2020 őszére, az alapítás kerek évfordulójára terveztük, de a koronavírus hullámai miatt akkor, és 2021 tavaszán is elmaradt. Az esemény két fő részből állt: liturgiába illeszkedő hangversenyből, illetve a koncertmisét követő templomkerti fogadásból.

A kórustagokat 14.00 órától vártuk üdvözlő falatokkal a templomkertben, majd 15.00 órai kezdettel hálaadó zenés szentmisére került sor, melyet Horváth Árpád SJ templomigazgató celebrált. A szertartáson a Musica Sacra kórus jelenlegi tagsága, mintegy ötven fő énekelt Rónaszéki Tamás művészeti vezető vezényletével, közreműködött Kaposi Brúnó orgonaművész, valamint a Budapesti Vonósok művészei.

Előadásukban a mise változó részeiként hangzott el Händel Messiás című oratóriumából a Koronázási anthem és a Halleluja, valamint Schubert Német miséjéből a Sanctus, Rachmanyinov Ave Mariája, valamint három népének-feldolgozás, illetve Kodály Magyar Miséje. A szentmisét követően Rónaszéki Tamás mellett a kórus első meghatározó karnagya, Sapszon Ferenc vezényelte a templomban helyet foglaló régi tagokkal kiegészült csaknem kétszáz fős egyesített kórust. A rendezvény ezután a templomkertben folytatódott kötetlen formában, szerény fogadással az aktuális vírushelyzethez illeszkedő szabályoknak megfelelően.

A különleges kórustalálkozó alkalmat biztosított a jelenlegi és egykori tagoknak az oly rég óta vágyott találkozásra, ismerkedésre, az emlékek felidézésére. Az egybegyűltek körében olyan, a magyar zenei életben meghatározó jelentőségű muzsikusok voltak jelen – mint egykori kórustagok –, mint a már említett Sapszon Ferenc, továbbá a Magyar Rádió Gyermekkarát irányító Dinyés Soma, Vámosi Katalin énekművész, a Gemma Kamarakórus tagjai és sokan mások, zenetanárok, énektanárok, muzsikusok. A jeles alkalomra emléklap és oklevelek is készültek.

Az esemény jezsuita körökben történő beharangozása (jezusszive.jezsuita.hu, jezsuita.hu, templomi hirdetőtáblák, hírlevelek, levelezőlisták, Facebook-oldalak) mellett kifejezetten a régi (idős) kórustagokra való tekintettel az Új Ember katolikus hetilap hasábjain négy héten át hirdettük az eseményt. Ennek köszönhetően a templom a szokatlan, szombat délutáni időpont ellenére teljesen megtelt, azaz csaknem 400 fő volt jelen. A hálaadó zenés szentmisét további mintegy 1250 fő tekintette meg az élő YouTube-közvetítésnek köszönhetően, a templom közösségi oldalán megosztott 100 képes fotósorozat, illetve videórészlet pedig további 2000 főhöz jutott el, az évforduló kapcsán A SZÍV jezsuita magazinban Rónaszéki Tamással készült interjú pedig további mintegy 4000 olvasót szólított meg.

Különleges alkalom egy amatőr templomi kórus életében a fél évszázados jubileum. A Musica Sacra kórus különlegesen összetartó közössége életében is meghatározó, feledhetetlen viszonyítási pont az ötvenedik születésnap, melynek méltó megünneplése a Magyar Művészeti Akadémia nagyvonalú támogatása nélkül csak sokkal szerényebb keretek között valósulhatott volna meg. Köszönjük!

Az 50 éves a Musica Sacra Kórus szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Frissítve: 2022. február 04.